Γονείς και Κατασκήνωση Γιατί ένα παιδί να κάνει διακοπές στην κατασκήνωση;
(από την ψυχολόγο μας Κωνσταντίνα Παπαηλία)
Η συμμετοχή ενός παιδιού στην κατασκήνωση μπορεί να του προσφέρει πολλαπλά οφέλη, αποτελώντας μια εξαιρετική επιλογή διακοπών για αυτό.
1. Διασκέδαση και επαφή με δραστηριότητες.
Βασικός και κύριος λόγος συμμετοχής ενός παιδιού στην κατασκήνωση, είναι η διασκέδαση. Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν πολλές διαφορετικές δραστηριότητες, σπορ, παιχνίδια, τέχνες και άλλα δρώμενα, όντας σε επαφή με άλλους συνομηλίκους/φίλους και έμπειρα στελέχη. Δεδομένης της μεγάλης ποικιλίας δραστηριοτήτων, δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά να έρθουν σε επαφή με πολλών λογιών χόμπι και πιθανόν να ανακαλύψουν / αναπτύξουν ταλέντα και κλίσεις τους. Επιπλέον, οι κατασκηνωτές “ωθούνται” να δοκιμάσουν δραστηριότητες που στο παρελθόν απέφευγαν ή είχαν απορρίψει χωρίς δοκιμή, με αποτέλεσμα να μάχονται το δυσλειτουργικό άγχος ή την ντροπή που τους εμποδίζει να δοκιμάζουν νέες εμπειρίες (ακόμη κι αν δεν τα καταφέρουν καλά σε αυτές!)
2. Καλλιέργεια δεξιοτήτων.
Οι κατασκηνωτές, άμεσα και έμμεσα, αναπτύσσουν τις κοινωνικές, επικοινωνιακές τους δεξιότητες και τις δεξιότητες καθημερινής ζωής τους. Οι αρετές της συνεργασίας, της ομαδικότητας, του σεβασμού, της ανοχής στις ματαιώσεις, της ευελιξίας, της προσαρμοστικότητας, της αυτό-φροντίδας, της επίλυσης συγκρούσεων κ.α. διδάσκονται - μοιραία – στο πλαίσιο της κοινής ζωής και των απρόοπτων που αυτή συχνά φέρει. Η κατασκήνωση, με τον τρόπο λειτουργίας της, θυμίζει σε στιγμές τη ζωή ενός ενήλικου ατόμου στην κοινωνία. Δεδομένου πως υπάρχει ένας ομαδάρχης για 10-14 παιδιά, ο κάθε κατασκηνωτής καλείται μεν να ακολουθεί ομαδικές οδηγίες, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να κάνει τις δικές του επιλογές, καλείται να διαχειριστεί χωρίς, ή με μικρή βοήθεια, καταστάσεις που στο παρελθόν κάλυπταν άλλοι ενήλικες, να είναι υπεύθυνος για τα πράγματα και την υγιεινή του, μαθαίνει να συνυπάρχει (ολημερίς) με διαφορετικές προσωπικότητες και να διαχειρίζεται διαπροσωπικές δυσκολίες. Ταυτόχρονα, το παιδί και ο έφηβος, συμμετέχοντας στην κατασκήνωση, μαθαίνει να αντέχει και να διαχειρίζεται τη συνθήκη να βρίσκεται μακριά από τους γονείς του. Συνεπώς, καλλιεργείται η αναπτυξιακά κατάλληλη αυτονομία του και η αίσθηση του ίδιου πως μπορεί να στηρίζει και να φροντίζει επαρκώς τον εαυτό του, ακόμη και χωρίς τη παρουσία των γονέων του. Έτσι, η συμμετοχή στην κατασκήνωση δίκαια θεωρείται μια προετοιμασία για την ενήλικη και πιο αυτόνομη ζωή.
3. Επαφή με τη φύση και την ¨απλή” ζωή
Τα παιδιά, τα οποία μεγαλώνοντας σε μεγάλα αστικά κέντρα, έχουν σε σημαντικό βαθμό απομακρυνθεί από τη φύση και την απλοϊκή και συνεργατική ζωή. Με τη διαμονή τους στην κατασκήνωση, έχουν τη δυνατότητα να βρεθούν για μέρες σε ένα περιβάλλον πιο φυσικό και υγιεινό, να απαρνηθούν τις πολλές ανέσεις του σπιτιού τους και να αρκεστούν σε έναν πιο κοινοτικό τρόπο ζωής. Οι περισσότεροι κατασκηνωτές, εν τέλει, καταλαβαίνουν πως μπορούν να είναι ικανοποιημένοι με λιγότερα υλικά αγαθά και ευκολίες, εστιάζοντας στις κοινωνικές σχέσεις και την αθλητική ζωή.
Δυνατές αναμνήσεις για πάντα!
Κατασκήνωση, μεταξύ άλλων, σημαίνει καινούργιοι φίλοι, εμπειρίες, ξεκούραση, παιχνίδι, χαρά και αναμνήσεις για μια ζωή.