Γονείς και Κατασκήνωση Πώς να προετοιμάσετε το παιδί σας για την εισαγωγή του στην κατασκήνωση
(από την ψυχολόγο μας Κωνσταντίνα Παπαηλία)
Τα οφέλη που έχει να αποκομίσει ένα παιδί ως κατασκηνωτής είναι πολλαπλά και φυσικά αξίζουν και υπερτερούν των όποιων τυπικών δυσκολιών μπορεί να συναντήσει. Ωστόσο, ένα παιδί που συμμετέχει πρώτη φορά χρειάζεται προετοιμασία έτσι ώστε να προσαρμοστεί γρηγορότερα.
1. Ειλικρινής αλλά λεπτομερής παρουσίαση των συνθηκών
Αρχικά, είναι σημαντικό το παιδί σας να έχει συμμετάσχει στην επιλογή κατασκήνωσης. Αφού επιλέξετε, περιηγηθείτε μαζί του στο site της κατασκήνωσης – ή / και προγραμματίστε μια εκδρομή ώστε το παιδί να έχει εικόνες του μέρους αλλά και να ενημερωθεί πλήρως για τις συνθήκες και το πρόγραμμα που θα έχει ως κατασκηνωτής. Προετοιμάστε και βοηθήστε τον μελλοντικό κατασκηνωτή να σταθεί ευέλικτος μπροστά σε συνθήκες που δεν θα βρίσκει ιδανικές (π.χ. να προσπαθεί να τρώει έστω κι αν δεν του αρέσει πολύ κάποιο φαγητό). Μην προσπαθήσετε να ωραιοποιήσετε τις ιδιαιτερότητες της κατασκήνωσης για το παιδί σας!
2. Προετοιμασία για τις ημέρες μακριά από τους γονείς
Ένα θέμα που απασχολεί κατασκηνωτές, γονείς και στελέχη μιας κατασκήνωσης κάθε χρόνο τις πρώτες ημέρες είναι η αναστάτωση κάποιων παιδιών επειδή βρίσκονται μακριά από τους γονείς τους. Αυτή η δυσκολία είναι αναμενόμενη τις πρώτες ημέρες της διαμονής, ιδίως στα παιδιά δημοτικού. Σας προτείνουμε να έχετε προετοιμάσει το παιδί σας σχετικά με αυτήν την κατάσταση. Στο πρακτικό επίπεδο χρειάζεται να του έχετε δώσει την ευκαιρία να κοιμηθεί εκτός σπιτιού χωρίς εσάς μερικές φορές μέσα στον χρόνο ώστε να έχει δοκιμάσει και ενισχύσει τις αντοχές του μακριά σας. Στο συναισθηματικό επίπεδο αξίζει να αφιερώσετε χρόνο σε μια συζήτηση με το παιδί ή τον έφηβο. Ενημερώστε το πως ίσως δυσκολευτεί μακριά σας και χωρίς γνώριμα πρόσωπα στην αρχή και πως σταδιακά θα διασκεδάζει και θα του λείπετε λιγότερο. Δοκιμάστε να πείτε λόγια όπως “Αξίζει να αντέξεις και να κάνεις υπομονή κι ας δυσκολευτείς”. Αποφύγετε να του υποσχεθείτε κάτι που δεν σκοπεύετε να τηρήσετε, π.χ. πως εάν δεν απολαμβάνει τη διαμονή του από την πρώτη ημέρα και του λείπετε πολύ εσείς θα σπεύσετε να το πάρετε από την κατασκήνωση. Εναλλακτικά κάντε μια συμφωνία μαζί του π.χ. πώς θα παραμείνει στην κατασκήνωση για τουλάχιστον 3 μέρες προτού αποφασίσει εάν θέλει να συνεχίσει σε αυτή. Επιπλέον ενημερώστε το πως θα μπορείτε να έχετε καθημερινή τηλεφωνική επικοινωνία. Τέλος, πείτε στο παιδί πως για οτιδήποτε χρειαστεί στην κατασκήνωση μπορεί να απευθυνθεί στον ομαδάρχη, στον κοινοτάρχη ή στην ψυχολόγο της κατασκήνωσης κι εκείνοι θα το βοηθήσουν όσο καλύτερα γίνεται.
3. Ισορροπημένος αποχαιρετισμός
Το τελευταίο βήμα για την καλύτερη δυνατή προσαρμογή του παιδιού σας στην κατασκήνωση αφορά τον αποχαιρετισμό την ημέρα άφιξης στην κατασκήνωση. Τότε θα είναι σημαντικό να αισθανθεί τη σιγουριά σας για την εμπειρία που πρόκειται να ζήσει. Εφόσον εσείς δείχνετε ψύχραιμοι, με εμπιστοσύνη στο περιβάλλον και το προσωπικό της κατασκήνωσης είναι πιο πιθανό και το παιδί να νιώσει μεγαλύτερη ασφάλεια σε αυτό. Αποφύγετε να αποχαιρετίσετε το παιδί σας με έντονη συναισθηματική φόρτιση (π.χ. δάκρυα, αναφορές στο πόσο πολύ θα σας λείψει). Είναι προτιμότερο, προτού αποχωρίσετε από την κατασκήνωση να θυμίσετε στο παιδί σας κάτι σημαντικό (π.χ. Να πηγαίνει το ιατρείο για το φάρμακο του), να το αγκαλιάσετε και να το φιλήσετε χωρίς υπερβολές και να του ευχηθείτε καλή διασκέδαση.